top of page

Je práca inštruktora lyžovania/snowboardingu skutočne brigádou snov?

Updated: Oct 28, 2022

S blížiacou sa zimou sa priaznivcom lyžovania a snowboardingu otvára možnosť trávenia voľného času v zimných strediskách po celom Slovensku. Existuje niečo lepšie ako si užívať jazdenie s partiou kamarátov v krásnom horskom prostredí? Môže sa zdať, že pre nadšenca zimných športov ide o neporaziteľnú kombináciu, ale ako sme zistili, existuje partia mladých ľudí, ktorá nám dokáže, že práca inštruktora lyžovania alebo snowboardingu prináša ďaleko väčšie čaro.


Pri rozhovore s Miškou Gulišovou (24), ktorá od roku 2018 pracuje v lyžiarskej a snowboardovej škole SNOWSPORTS, sme sa rozprávali o jej začiatkoch a tiež skúsenostiach, ktoré nazbierala počas predchádzajúcich zimných sezón.


Čo sa z blogu dozviete?

  • pre koho je práca inštruktora vhodná,

  • čo je na tejto práci náročné ale aj to čo je na nej úžasné,

  • prečo je SNOWSPORTS škola, pre ktorú by si chcel/a pracovať,

  • koľko si dokáže inštruktor SNOWSPORTS počas zimy zarobiť.



Miška, ako si sa dostala ku práci inštruktora?


Ku tejto práci som sa dostala vďaka tomu, že moji rodičia kúpili na Krahuliach chatu. Od malička som závodne lyžovala, no kvôli zdravotným dôvodom som musela náhle skončiť. Lyžovať som nemohla už ako predtým, no každú zimu sme s rodičmi a partiou chodievali na hory, takže mi vzťah k lyžiam zostal. Na Krahuliach, kde som trávila veľa času som si postupne začala všímať lyžiarsku školu - SNOWSPORTS. Vtedy ešte modré bundy, boli naozaj všade po kopci. Začala som rozmýšľať nad tým, že konečne by som si mohla nájsť robotu, ktorá ma bude baviť a bude spájať príjemné s užitočným. Pri rozhovore s jedným kamarátom som zistila, že aj on je medzi mladými inštruktormi. Opisoval mi to doslova ako prácu snov. Práve on ma motivoval k tomu, aby som to išla vyskúšať a momentálne som inštruktorom už niekoľko rokov.


Náš čitateľ si teraz môže pomyslieť, že by nemal nato, stať sa inštruktorom, keďže závodne nelyžoval. Je toto z tvojho pohľadu dôležité?


Určitá úroveň lyžovania je samozrejme dôležitá, ale nie je potrebná expertná úroveň. Bývalí pretekári sme určite v menšine v SNOWSPORTS tíme. SNOWSPORTS sa navyše intenzívne venuje zlepšovaniu lyžiarskych a snowboardových zručností svojich inštruktorov. Vďaka tomu máme možnosť neustále zlepšovať svoje jazdenie.


Bolo náročné spraviť inštruktorský kurz?


Animátorku na lyžiach som robila už niekoľko rokov, no zistila som, že mať základný kurz (I. stupeň) má naozaj svoje výhody. Nielen z finančnej stránky, ale taktiež po technickej stránke. Aj napriek tomu, že som na lyžiach stála už ako malé dieťa a tiež som odučila nie málo hodín ako animátor, práve kurz mi ukázal, že je naozaj sa stále v čom zlepšovať. Samotný kurz prebiehal viac menej bez problémov, keď prišla nejaká zložitejšia časť či už pre mňa alebo ostatných, lektor vždy vedel ako sa zachovať a všetko vysvetlil a ukázal ešte raz. Nakoniec sme kurz zvládli s úsmevom, trochu stresu prišlo len pred skúškami. V mojom prípade som namiesto pluhového oblúka začala robiť iný a to prívratný, našťastie som si to rýchlo uvedomila ....


Prečo si si vybrala práve školu SNOWSPORTS?


SNOWSPORTS si nevyberáš ty, SNOWSPORTS sa musíš stať. A ako stále hovoríme zapadne každý, kto má SNOWSPORTS spirit. Ale teraz vážne. SNOWSPORTS sa mi zapáčil hneď od začiatku, všetko mi prišlo také jednoduché a jasné. Veď keď sa nachádzaš v kolektíve dobrých a správnych ľudí ako inak by to mohlo byť? Najväčšie lákadlo pri rozhodovaní pre mňa bolo asi to, že sa jednalo o mne dobre známe stredisko, no a v neposlednom rade samozrejme hneď ako som prišla do kolektívu všetci boli ku mne naozaj milí a veľmi zhovievaví. Ak to mám zhrnúť tak to bol kolektív, atmosféra a stredisko.


Čo je podľa teba náročné na práci inštruktora?


Samozrejme ranné vstávanie po teambuildingoch hahaha…Ale nie, to náročné mne osobne prináša najväčší pocit uspokojenia. Sú totiž klienti, ktorí sú viacej zdatní a napredujú rýchlejšie a potom sú klienti, ktorí potrebujú na učenie viac času. Práve tí klienti, ktorí potrebujú o niečo viacej času sú logicky náročnejší, no napriek tomu vždy po tej lekcii mám perfektný pocit z dokončenej práce aj zo samej seba.


V čom ťa táto práca najviac baví?


Pre mňa je to práca snov, naozaj. Spojenie lyžovania, ktoré milujem, hôr a super partie ľudí, ktorí sú dnes už mojimi dobrými kamarátmi. V takejto kombinácii sa potom dajú zvládnuť aj tí najnáročnejší klienti s úsmevom. V SNOWSPORTS sme naozaj komunita ľudí, ktorá vytvára super kolektív a nikdy sa nenudíme. Večerné tréningy alebo len také “jašenie” sa na svahu a k tomu skipas zadarmo? Čo viac si môže mladý človek želať? Myslím si, že väčšinu z nás najviac poteší práve ten progres u klientov a tá detská radosť, keď ich za odmenu zoberieme namiesto na svah cez “lesík”.


Hovorí sa, že je táto práca dobre platená. Ako rýchlo sa ti vrátili náklady na inštruktorský kurz a koľko asi môže inštruktor zarobiť povedzme za víkend?


Náklady na kurz sa mi vrátili do maximálne desiatich odpracovaných dní, no samozrejme tu záleží aj od stupňa vzdelania, ktoré máš a taktiež aj od toho, ako dlho v SNOWSPORTS pracuješ. Cez víkendy si vie inštruktor zarobiť naozaj najlepšie. Začínajúci inštruktor alebo animátor si cez víkend môže prísť v pohode aj na 100 EUR.


Ak niekto stále váha či si vybrať takúto brigádu na zimu, čo by si mu poradila?


Neváhaj a choď do toho! Je to naozaj práca snov ak miluješ zimu, lyžovanie a dobrý kolektív. Pokiaľ je človek naozaj zameraný na tieto veci, má rád prácu s deťmi a je aspoň trochu komunikatívny, tak naozaj nemá nad čím váhať a rozmýšľať. Táto práca je navyše veľmi flexibilná. Každý teda pracuje vtedy a toľko, ako mu situácia dovolí. V našom tíme máme stredoškolákov, vysokoškolákov, ľudí, ktorí majú v lete sezónne zamestnanie ale aj celoročných inštruktorov. A zároveň by som odporučila prečítať si náš blog o tom, ako prebieha samotný kurz inštruktora.

 

Ak vás práca inštruktora zaujíma, dajte nám o sebe vedieť!

Chcete zistiť o ponuke práce inštruktora viac?

Ak potrebujete vedieť niečo ďalšie, neváhajte a spýtajte sa nás na nižšie uvedených kontaktoch.


SNOWSPORTS ski & snowboard school Krahule - Skalka - Salamandra Resort Kontakt: 0911 556 642 | office@snowsports.sk


724 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page

Prihláste sa k odberu noviniek

* indicates required

Intuit Mailchimp